Mijn vader was priester

“Wat gebeurt er als een jonge vrouw ontdekt dat haar vader nog een ander leven heeft geleid vóór hij haar moeder leerde kennen; een leven als kloosterling, priester en missionaris? En als die jonge vrouw dan ook nog journalist is. Dan begint er een speurtocht naar een onbekende, exotische wereld.

Dit boek van Katja Kreukels is het fascinerende verslag van die speurtocht, geschreven met vaardige hand en onbevangen hart.”

– Peter Nissen

Mijn vader was een priester/ paperback, met foto’s, 248 pagina’s / € 21.99 / Ook verkrijgbaar als e-book: Mei 2019, Querido.

Mein Vater war Priester, Eine bewegende
und trostreiche Spurensuche / kartoniert, mit Bild, ca. 250 Seiten, ca. € 21.90, Oktober 2020, Bonifatius Verlag.

Te koop bij onder meer: Bol.com, Scheltema, Krings

In augustus 2021 kwam de gelijknamige podcast uit bij KRO-NCRV, Radio5

Katja en Jo

Over het boek

“Achter de eigen voordeur ligt een schat aan verhalen die Katja Kreukels met liefdevolle verwondering optekent. Het even troostrijke als beklemmende katholieke leven wordt teruggehaald voordat het is uitgevaagd.”
– Marcia Luyten

“De belevenissen en beleving van haar vader staan centraal, maar de journalistieke aanwezigheid van de dochter is voortdurend voelbaar. De combinatie van die twee maakt het boek bijna spannend.”
– Lodewijk Winkeler

“Haar boek is indirect een pleidooi voor een zachtere samenleving met meer mededogen en betrokkenheid.”
– Dominique Trachet

​“Er waren dus ook goede priesters, leert dit oprechte en transparante portret van een uitgetreden vader.”
– Jos Palm

“Verrassend, meeslepend, vol mooie details. Ik leerde een andere wereld kennen: die van het Rijke Roomse Leven, nog maar een halve eeuw geleden.”
– Jaap Cohen

​“Vandaag, veertien jaar later, verschijnt Mijn vader was priester, waarin zij liefdevol het andere leven van haar vader Joep Kreukels vertelt. Een leven dat staat voor dat van veel meer Limburgse jongens uit de vorige eeuw.”
– Stijn Fens

“Het is ook voor niet-dochters van priesters, niet katholieken en niet-gelovigen interessant.”
– Florence Imandt

Recensies en interviews

Lezing

Wilt u mee op tijdreis samen met mijn vader en mij? Ik vertel u graag meer over mijn boek, hoe het tot stand kwam en over mijn eigen jeugd en die van mijn vader. Voor een lezing kunt u contact opnemen met mij of met de schrijverscentrale. https://deschrijverscentrale.nl/

Nieuw boek

Er is weer een nieuwe priester in mijn leven. Ed Miedema was een rebelse priester. Hij zorgde in zijn ambtsperiode (1961 -1968 ) voor een storm binnen en buiten mijnwerkersparochie ’t Eikske in het Zuid-Limburgse Schaesberg. Helemaal in lijn met het Tweede Vaticaans Concilie zette hij zich in voor de opbouw van onderop, voor zelfbewustwording, gewetensvrijheid en mondige parochianen. Hij behandelde thema’s als euthanasie, homoseksualiteit en bevrijdingstheologie. Hij was een van de eersten die met zijn gezicht naar het volk preekte.

Ik wil een biografie gaan schrijven over deze rebelse pastoor en de mijnwerkersparochie waar hij werkte. Hoe kon hij als eenling voor zoveel opschudding zorgen in het behoudende Zuid-Limburg? En hoe kon dat tot zo’n grote scheuring leiden binnen een ogenschijnlijk homogene gemeenschap?

Lees meer in mijn artikel in Trouw