Categorieën
Artikelen

De kapelaan loopt mee in de polonaise

Kapelaan Rick Blom zegent het narrenschip de Blauw Sjuut in Heerlen, zingt op de lokale radiozender L1 zijn lievelingslied ‘Nao ’t Zuuje’, trakteert op nonnenvotten, is op de receptie van de jeugdprins, gaat voor in een carnavalsmis, loopt in een polonaise.

21 februari 2020, Trouw

ALAAF Kerk en carnaval horen bij elkaar. Als iemand dat uitdraagt, is het kapelaan Rick Blom. Hij is een van de weinige priesters die wisten door te dringen tot een raad van elf. In carnaval liggen er kansen voor een krimpende kerk, is zijn overtuiging.

Kapelaan Rick Blom (midden rechts) host mee tijdens een Vastelaovend georganiseerd door carnavalsvereniging de Vlavrèters in de Heerlense zorginstelling Mondriaan.
Foto Laurens Eggen

Kapelaan Rick Blom zegent het narrenschip de Blauw Sjuut in Heerlen, zingt op de lokale radiozender L1 zijn lievelingslied ‘Nao ’t Zuuje’, trakteert op nonnenvotten, is op de receptie van de jeugdprins, gaat voor in een carnavalsmis, loopt in een polonaise. Scrollend door de eindeloze reeks aan carnavalsfoto’s op zijn facebook-pagina rijst de vraag waar de kapelaan níet bij is geweest sinds de opening van het carnavalsseizoen op de elfde van de elfde vorig jaar.

De 38-jarige priester uit Blerick draait overuren. Samen met deken Hans Bouman heeft hij de parochies van Heerlen-Zuid onder zijn hoede en woont hij nagenoeg alle activiteiten bij van de Weltense carnavalsvereniging de Vlavrèters. “In onze stamkroeg Teerling zeg ik vaak: ik sluit de deur wel. Als ik als laatste blijf, heeft niemand de smoes dat het te laat werd om de ochtend daarna mijn carnavalsmis bij te wonen.”

Van carnaval krijgt hij veel energie, zegt de kleine, bebrilde kapelaan. “Vroeger in Blerick vierde ik drie dagen carnaval. Nu bijna twee maanden. Ik vind het fantastisch. Na Kerst en Oud en Nieuw begint mijn hart sneller te kloppen. Dan weet ik dat het gaat beginnen. Dat verveelt nooit. De gezelligheid. De saamhorigheid.

Lees verder als pdf 1
Lees verder als pdf 2