Categorieën
Uit het archief

‘Ik hou heel erg van Amsterdam’

Het Gemeenschappelijke Administratiekantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplein bood ooit onderdak aan
3000 ambtenaren. Nu wonen er 600 mensen in gekochte of gehuurde eenkamerwoningen. Ook 26 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hier onderdak gevonden. Ze staan aan het begin van een nieuw leven.

Gevlucht uit Syrië, Eritrea, Nepal, China en Irak 

Het Gemeenschappelijke Administratiekantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplein bood ooit onderdak aan 3000 ambtenaren. Nu wonen er 600 mensen in gekochte of gehuurde eenkamerwoningen. Ook 26 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hier onderdak gevonden. Ze staan aan het begin van een nieuw leven. Hoe bevalt het de jonge mannen?

Het voormalige GAK-gebouw was bij de opening in 1960 een van de grootste en modernste kantoorgebouwen van Nederland en een uitgesproken voorbeeld van nieuwe zakelijkheid. Het kolossale glazen bouwwerk, een ontwerp van stadsbouwmeester. Ben Merkelbach, maakt nog steeds indruk als je ervoor staat. Elf verdiepingen hoog. Honderden ramen. Honderden ogen op de wereld. Voor de jonge mannen op de eerste twee verdiepingen van de Zuidvleugel bieden de vensters uitzicht op hun nieuwe wereld en hun nieuwe toekomst. Ze komen uit Syrië, Eritrea, Nepal, China, Irak.

Lees verder in pdf