Uit het archief

 • Vaste Route Willie Wartaal
  Vijf kilometer lopen met een herstellende enkel. Olivier Locadia (36), beter bekend als Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig, doet het gewoon. Het is alweer een half jaar geleden dat hij van een podium donderde bij het festival Kingsland Twente. Maar de rapper wil per se zijn nachtelijke uitgaansroute teruglopen, net als vroeger. Van The Winston Kingdom in de Warmoesstraat naar zijn oude ‘hood’, de Banne in Noord. – Ons Amsterdam, 2019
 • SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) verlaat de politiek – en wordt priester
  De Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) verlaat de politiek om priesterstudent te worden. Hij is net begonnen aan zijn academische jaar op het grootseminarie in Rolduc. “Je wordt niet meer of minder menselijk door een priesterwijding.”
 • Interview met Herman van Veen
  Herman van Veen staat dit najaar weer in Carré met een van de vrolijkste voorstellingen die hij ooit gespeeld heeft. Tijd lijkt geen vat te hebben op de 72-jarige duizendpoot. Hoe krijgt hij het voor elkaar en hoe houdt hij het vol?
 • ‘Ik hou heel erg van Amsterdam’
  Het Gemeenschappelijke Administratiekantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplein bood ooit onderdak aan 3000 ambtenaren. Nu wonen er 600 mensen in gekochte of gehuurde eenkamerwoningen. Ook 26 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hier onderdak gevonden. Ze staan aan het begin van een nieuw leven.
 • Multiculturele sprookjes?
  Bijna een kwart van de Amsterdammers huwt een bruid of bruidegom van andere etnische komaf. Gemengd trouwen? Een multicultureel sprookje! Dat klinkt romantisch, maar hoe liefdevol wordt de nieuwe, exotische partner ontvangen binnen de familie en in de stad?
 • ‘Wij zijn de San Salvator’
  Onder het zingen van protestliederen trokken de parochianen van de San Salvator-parochie dertig oktober vorig jaar uit hun zo geliefde kerk. Het bisdom had het parochiebestuur ontslagen, omdat zij de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts als nieuwe pastoor niet accepteerde. Vrijzinnigheid en regelzucht bleken onverenigbaar. Hoe gaat het nu met de opstandige gelovigen die zelfstandig zijn verder gegaan? “We groeien nog steeds.”
 • ‘Acda en De Munnik deed me méér dan een psalm’
  Elke zondag is de grote bioscoopzaal van het Amsterdamse Kriterion gevuld met jonge hippe stedelingen en hun kinderen. Ze komen voor Stroom, een moderne variant op de christelijke kerk. Ze bidden en zingen samen en praten over het geloof tijdens de wekelijkse tafelkringen. Laatste nieuwtjes worden uitgewisseld op Facebook. Wat heeft deze jong kerk wat oude kerken niet hebben?
 • Stoer katholiek bolwerk
  Al 125 jaar tekent het silhouet van de Sint-Nicolaaskerk het Amsterdamse stadsbeeld. Maar hoe vertrouwd de neobarokke koepel en de twee torens van architect Adriaan Bleys ook zijn, het zijn vaker toeristen die er binnen stappen dan Amsterdammers.
 • “Laat de energie stromen”
  Midden tussen de heidevelden en bossen van de Veluwe vond dit jaar voor de zeventiende keer het Eigentijds Festival plaats. Drie dagen lang kon de festivalganger vijfhonderd workshops volgen om geestelijke en lichamelijke grenzen te verkennen en misschien wel te verleggen.
 • Scusi, attenzione! Ga aan de kant!
  Bologna. De bussen, scooters en vooral auto’s zijn de baas op de weg. Als een auto onverwacht voor je keert, zonder richting aan te geven, en jij als fietser daardoor onverwacht op zijn bumper zit, dan heb jij het gedaan. Dit is Italië!