Mijn werk

‘Acda en De Munnik deed me méér dan een psalm’

stroom

Het nieuwbollige geloven Elke zondag is de grote bioscoopzaal van het Amsterdamse Kriterion gevuld met jonge hippe stedelingen en hun kinderen. Ze komen voor Stroom, een moderne variant op de christelijke kerk. Ze bidden en zingen samen en praten over het geloof tijdens de wekelijkse tafelkringen. Laatste nieuwtjes worden uitgewisseld op Facebook. Wat heeft deze[...]

Oekraïne; Terug in de Tijd

Oekraine-2013

Sinds de Europese voetbalkampioenschappen staat een van de grootste en tegelijkertijd meest onbekende landen van Europa in de schijnwerpers. En niet altijd even positief. Maar wat weten we nou eigenlijk van deze voormalige Sovjet-staat en waarom is het wél de moeite waard? Katja Kreukels reisde met de trein naar Lviv, Kiev, Odessa, Simferopol, Jalta en zocht het uit.

Multiculturele sprookjes?

Gemengde liefdes!

Bijna een kwart van de Amsterdammers huwt een bruid of bruidegom van andere etnische komaf. Gemengd trouwen? Een multicultureel sprookje! Dat klinkt romantisch, maar hoe liefdevol wordt de nieuwe, exotische partner ontvangen binnen de familie en in de stad?

De Gebroeders Min

Gebroeders Min

Leon (13) en Sebas (11) Min hebben zes jaar geleden twee zusjes erbij gekregen: Regina (9) en Manisha (7). Hoe hebben de twee broers uit Amsterdam Noord deze gezinsuitbreiding ervaren?

‘Ik hou heel erg van Amsterdam’

Statushouders

Het Gemeenschappelijke Administratiekantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplein bood ooit onderdak aan
3000 ambtenaren. Nu wonen er 600 mensen in gekochte of gehuurde eenkamerwoningen. Ook 26 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hier onderdak gevonden. Ze staan aan het begin van een nieuw leven.

Annejet van der Zijl in de Schoorlse Duinen

Annejet

Ongestoord rondbanjeren en een beetje denken en dromen. Dat doet schrijfster Annejet van der Zijl het liefst in de Schoorlse Duinen. Vandaag wandelt ze, samen met hond Toby, door haar ‘eigen’ duinen bij Groet.

Stoer katholiek bolwerk

nicolaaskerk

Al 125 jaar tekent het silhouet van de Sint-Nicolaaskerk het Amsterdamse stadsbeeld. Maar hoe vertrouwd de neobarokke koepel en de twee torens van architect Adriaan Bleys ook zijn, het zijn vaker toeristen die er binnen stappen dan Amsterdammers.

“Laat de energie stromen”

volzin-energie

Midden tussen de heidevelden en bossen van de Veluwe vond dit jaar voor de zeventiende keer het Eigentijds Festival plaats. Drie dagen lang kon de festivalganger vijfhonderd workshops volgen om geestelijke en lichamelijke grenzen te verkennen en misschien wel te verleggen.

Scusi, attenzione!
Ga aan de kant!

Bologna

Bologna. De bussen, scooters en vooral auto’s zijn de baas op de weg. Als een auto onverwacht voor je keert, zonder richting aan te geven, en jij als fietser daardoor onverwacht op zijn bumper zit, dan heb jij het gedaan. Dit is Italië!

De weeffouten van het vmbo

vmbo-weeffouten

Het draait allemaal om het opleidingsniveau van de ouders. Problemen in klassen zijn problemen van sociale klasse. Het systeem barst van de weeffouten. Een dubbelinterview met Journalist Anja Vink en socioloog Rineke van Daalen.

Zonder olie in de Pijp

olie-pijp

De bewoners eten aardappelen van eigen bodem, betrekken hun energie van drie zonnecellen en hebben een ecologisch toilet. ‘Vrijstaat’ Swomp in de Rustenburgerstraat bereidt zich voor op een leven onafhankelijk van olie.

De stenen droom van Westerman

stenen-droom-folia

De Artis Bibliotheek huisvest een prachtige natuurhistorische collectie, die sinds de ontdekking van het DNA in de vergetelheid is geraakt. Na jaren van rust en ‘deftige armoede’ moeten de deuren straks weer wijd open voor het grote publiek.

Hiphoptempel versterkt de identiteit van jonge rappers

hiphop

Voor stadsjongeren is hiphop ‘dope’. Met hun snelle, geïmproviseerde teksten krijgen ze de waardering die ze elders ontberen. Jongerencentrum JACO in Amsterdam-Oost daagt jonge rappers uit. Respect en skills, dát is waar het om gaat. “Dan kun je gaan schijnen.”

De strijd om de Vortex

Strijd om de Vortex

Het is een kwestie van inlevingsvermogen. Kijk je de eerste keer dan zie je de HvA-student Fardau Wind met een witte pruik en schmink. Kijk je de tweede keer dan zie je de oude zeeman Hârrr. Bij Live Action Role-Playing (LARP) draait alles om fantasie. Ga mee op reis naar de tijd dat sprookjes nog bestonden!

How To Survive Zeeburg

How to survive Zeeburg

De jongerengids How to Survive Zeeburg is een stadsdeelgids voor jonge bewoners tussen de 15 en 24 jaar oud. In de gids staat informatie over waar de jongeren terecht kunnen met vragen en problemen en interviews met jonge bewoners.

Weg uit Babylon

Weg uit babylon

In een tijd waarin verschillende culturen steeds meer met elkaar te maken hebben, ligt miscommunicatie op de loer. Met deze bundel wil Kosmopolis, platform voor culturele dialoog, de verstarring en polarisatie in de samenleving tegengaan door middel van de kracht van kunst en cultuur.

Wie is je vader? Wie is je moeder?

mikado_vader_moeder

Wie is je vader? Wie is je moeder? verwijst naar de methode die AMC de Meren ontwikkelde om interculturele competenties bij hulpverleners inzichtelijk, bespreekbaar en overdraagbaar te maken.

De Tilburgse onderwijsbenadering

utilburg_featured

De Tilburgse onderwijsbenadering geeft de universiteit haar visie op de grondslag en het karakter van het academische onderwijs zoals zij dat voorstaat.

Familie, een bron van verhalen

Familieverhalen

Hoe breng jij je familiegeschiedenis in kaart? Duik je geboorte- en trouwakten op in het archief voor een uitgebreide stamboom? Of graaf je dieper en ga je op zoek naar de verhalen achter smakelijke anekdotes over de tijd waarin je voorouders leefden?

Interviewen

Interviewen-e1501065169710

Zoveel typen mensen, zoveel typen interviewers. De staccatostijl van Matthijs van Nieuwkerk lokt weer heel andere antwoorden uit dan de meer confronterende stijl van Coen Verbraak. Wat voor een type interviewer ben je zelf? Hoe laat je iemand dingen zeggen die hij of zij nog niet eerder heeft gezegd? Durf je stiltes te laten vallen tijdens het gesprek?

Nieuwsberichten schrijven

Nieuwsberichten schrijven

Het lijkt simpel een nieuwsbericht te schrijven van 150 woorden, met een kop en een staart. Maar het is een ambacht waar je een nieuwsneus voor nodig hebt, een puntige pen en het vermogen uit een brij van informatie het belangrijkste nieuws te filteren. Het goede nieuws is: dat kun je leren!

Reportage schrijven

Cursus reportage schrijven

Een goede reportage is lekker om te lezen, maar zeker niet eenvoudig om te maken. Wil je zo leren schrijven dat de lezer het gevoel heeft er zelf bij te zijn? Volg dan in vier bijeenkomsten deze basiscursus reportage.

Vaste Route: Ellen Dikker

Ellen

Cabaretière, columniste en voetbalmoeder Ellen Dikker tourt met haar vijfde soloprogramma Buitenspel door het land. Een voorstelling over winnen en verliezen en de roep om erkenning. Hoe heeft zij haar plek in de theaterwereld veroverd? Wij wandelen terug in de tijd langs de Amsterdamse podia die ze beklommen heeft.

Vaste Route: Hagar Peeters

hagar peters!

Voor haar debuutroman reconstrueerde de Amsterdamse schrijfster en dichteres Hagar
Peeters de vergeten geschiedenis van Malva, de gehandicapte dochter van de Chileense dichter
Pablo Neruda. Voor Ons Amsterdam gaat Katja Kreukels met Peeters terug naar haar eigen prille jeugd
in Amsterdam-Oost.

Vaste Route: Said Bensellam

Said

Hij blijft maar zwaaien vanaf zijn scooter. Naar de dame van de bloemenstal, de bouwvakkers, een kale man die uit een sportzaak stapt, een wat jongere scooterrijder aan de andere kant van het kruispunt.

Vaste Route: Yoeri Albrecht

Yoeri

“De Amsterdamse grachtengordel is een briljant kunstwerk.” Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, zegt het zonder enige aarzeling. Hij voelt zich bevoorrecht dat hij al acht jaar aan de Herengracht mag wonen, samen met zijn Italiaanse vrouw en drie kinderen. We volgen deze moderne heer van zijn gracht naar zijn vrijplaats aan het Leidseplein.

Vaste Route: Anna Enquist

Anna

Een cultuurschok was het, toen Anna Enquist in 1976 van het Haags naar het Amsterdams conservatorium verhuisde. “Ouderwetse armoe” trof ze aan achter de hermetische gevel in de Bachstraat, waar streng aan het klassieke onderwijs werd vastgehouden.

Vaste Route: Guus Luijters

Guus

De Amsterdamse schrijver en dichter Guus Luijters neemt ons mee op kroegentocht over de Wallen. Naar de cafés waar hij van zijn eindexamen tot aan zijn eerste baan vol overgave heeft gedronken.

Vaste Route: Noraly Beyer

Norali

Wie wil er nou in het ‘afvoerputje van Nederland’ wonen? Noraly Beyer, tegenwoordig een ambassadeur van de Bijlmermeer, wilde dat zeker niet. Goedbedoelde adviezen om in Zuidoost de ruimte op te zoeken sloeg ze in eerste instantie in de wind, vertelt ze als we elkaar treffen onder de olifantspoten van station Bijlmer-ArenA.

Vaste Route: Robert Vuijsje

Robert Vuijsje crop

De Amsterdamse schrijver Robert Vuijsje verhuisde drie jaar geleden van Oud-Zuid, waar hij opgroeide, naar Buitenveldert, aan de rand van de stad. “Ik lig niet in coma in een buitenwijk”, benadrukt hij. “Maar voor mijn eigen gemoedsrust zeg ik tegen mezelf dat ik nog steeds in Amsterdam Zuid woon.” Hij neemt ons vandaag mee van de rand naar zijn wortels.

Mijn vader was priester

In de zomer van 2005 maakte ik samen met mijn vader een reis naar IJsland. We reisden veertig jaar terug in de tijd, naar het jaar 1965, toen mijn vader tot priester werd gewijd. Na zijn wijding trok hij naar Reykjavik om daar als kapelaan te werken voor de katholieke kirkja. Hij woonde samen met vier montfortanen in de roomse kloosternederzetting Landakot in Reykjavik. 27 jaar was hij toen.

Na die reis ontstond bij mij het idee om zijn leven als priesterstudent en missionaris in een lopend verhaal tot leven te wekken. In een boek dat leest als een roman. De lezer moet de wierook kunnen ruiken, de kloostergangen voor zich zien en het gekletter van het bestek kunnen horen in de refter waar de seminariestudenten zwijgend zaten te eten.

Het verhaal dat ik wil vertellen, gaat over het katholieke Limburg van de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw. Over de religieuze cultuur en de invloed daarvan op het dagelijks leven, gekoppeld aan de levensstijl van een priesterstudent. Een levensstijl waarbij bidden en studeren de dagelijkse mantra vormden en kuisheid, vroomheid en gehoorzaamheid de belangrijkste waarden waren. Het is een verhaal over een bijzonder en – zeker in Nederland – uitstervend beroep en daarmee van een uitstervende cultuur.

Met dit boek wil ik niet de reeds aanwezige hang naar nostalgie oppoken. Ik wil een gedetailleerd en levendig portret maken van het katholieke leven in die tijd. Ik wil het stof van de oude verhalen afvegen en ze op zo’n manier doorvertellen dat ook jongere lezers die geen enkele binding hebben met het vrome Limburg nieuwsgierig worden gemaakt.

Ik teken de geschiedenis niet alleen op, maar verbind me er ook mee. Door in een klooster te verblijven, mee te lopen in een processie en een bedevaartsplaats te bezoeken wil ik de geschiedenis naar deze tijd halen en tastbaar maken. Het gaat mij niet alleen om de vraag hoe katholieken hun geloof uitdroegen, maar ook om de vraag hoe dat geloof op mij overkomt.

“Het boekenplan van Katja Kreukels is belangrijk, maar ook spannend. Belangrijk is het omdat zij de ontwikkelingen en veranderingen in katholiek Limburg tussen 1930 en 1970 wil beschrijven op het microniveau van het levensverhaal van een Limburgse jongen die priester werd en als missionaris op IJsland terechtkwam. Er is al het een en ander door historici geschreven over de ontwikkelingen in het katholieke Limburg in de decennia die voorafgingen aan de secularisering van de Limburgse samenleving en de afbrokkeling van de katholieke wolkenkrabber. Maar die ontwikkeling is nog te weinig bekeken vanuit de beleving van mensen die er middenin stonden, zoals de Limburgse jongen uit een vroom katholiek gezin die de hoofdfiguur van het boek vormt. En dat laatste maakt het project ook zo spannend. Want die jongen-met-roeping is Katja’s eigen vader. De geschiedenis die zij wil achterhalen, de wereld die zij wil reconstrueren, is de geschiedenis en de wereld van haar vader. Zij wil die – voor haar althans – vreemde, exotische wereld leren kennen. Zij wil begrijpen wat hem ertoe bracht zich geroepen te weten tot het priesterschap, wat hem ertoe bracht zich als missionaris te laten uitzenden en wat hem er ten slotte toe bracht zijn priesterschap neer te leggen. Ik ben ervan overtuigd dat het project van Katja Kreukels een belangrijk en spannend boek gaat opleveren. Ik zie ernaar uit het te lezen!”

Peter Nissen, predikant van de remonstrantse gemeente van Oosterbeek en oud-hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit, Faculteit der Religiewetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen.