Mijn werk

De kapelaan loopt mee in de polonaise

Foto Rick panorama

Kerk en carnaval horen bij elkaar. Als iemand dat uitdraagt, is het kapelaan Rick Blom. Hij is een van de weinige priesters die wisten door te dringen tot een raad van elf. In carnaval liggen er kansen voor een krimpende kerk, is zijn overtuiging.

Interview met Herman van Veen

Herman

Herman van Veen staat dit najaar weer in Carré met een van de vrolijkste voorstellingen die hij ooit gespeeld heeft. Tijd lijkt geen vat te hebben op de 72-jarige duizendpoot. Hoe krijgt hij het voor elkaar en hoe houdt hij het vol?

SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) verlaat de politiek – en wordt priester

Bram_thumbnail

De Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles (25) verlaat de politiek om priesterstudent te worden. Hij is net begonnen aan zijn academische jaar op het grootseminarie in Rolduc. “Je wordt niet meer of minder menselijk door een priesterwijding.”

‘Acda en De Munnik deed me méér dan een psalm’

stroom

Elke zondag is de grote bioscoopzaal van het Amsterdamse Kriterion gevuld met jonge hippe stedelingen en hun kinderen. Ze komen voor Stroom, een moderne variant op de christelijke kerk. Ze bidden en zingen samen en praten over het geloof tijdens de wekelijkse tafelkringen. Laatste nieuwtjes worden uitgewisseld op Facebook. Wat heeft deze jong kerk wat oude kerken niet hebben?

‘Wij zijn de San Salvator’

Salvator

Onder het zingen van protestliederen trokken de parochianen van de San Salvator-parochie dertig oktober vorig jaar uit hun zo geliefde kerk. Het bisdom had het parochiebestuur ontslagen, omdat zij de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts als nieuwe pastoor niet accepteerde. Vrijzinnigheid en regelzucht bleken onverenigbaar. Hoe gaat het nu met de opstandige gelovigen die zelfstandig zijn verder gegaan? “We groeien nog steeds.”

Multiculturele sprookjes?

Gemengde liefdes!

Bijna een kwart van de Amsterdammers huwt een bruid of bruidegom van andere etnische komaf. Gemengd trouwen? Een multicultureel sprookje! Dat klinkt romantisch, maar hoe liefdevol wordt de nieuwe, exotische partner ontvangen binnen de familie en in de stad?

‘Ik hou heel erg van Amsterdam’

Statushouders

Het Gemeenschappelijke Administratiekantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplein bood ooit onderdak aan
3000 ambtenaren. Nu wonen er 600 mensen in gekochte of gehuurde eenkamerwoningen. Ook 26 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben hier onderdak gevonden. Ze staan aan het begin van een nieuw leven.

Stoer katholiek bolwerk

nicolaaskerk

Al 125 jaar tekent het silhouet van de Sint-Nicolaaskerk het Amsterdamse stadsbeeld. Maar hoe vertrouwd de neobarokke koepel en de twee torens van architect Adriaan Bleys ook zijn, het zijn vaker toeristen die er binnen stappen dan Amsterdammers.

“Laat de energie stromen”

volzin-energie

Midden tussen de heidevelden en bossen van de Veluwe vond dit jaar voor de zeventiende keer het Eigentijds Festival plaats. Drie dagen lang kon de festivalganger vijfhonderd workshops volgen om geestelijke en lichamelijke grenzen te verkennen en misschien wel te verleggen.

Scusi, attenzione!
Ga aan de kant!

Bologna

Bologna. De bussen, scooters en vooral auto’s zijn de baas op de weg. Als een auto onverwacht voor je keert, zonder richting aan te geven, en jij als fietser daardoor onverwacht op zijn bumper zit, dan heb jij het gedaan. Dit is Italië!

How To Survive Zeeburg

How to survive Zeeburg

De jongerengids How to Survive Zeeburg is een stadsdeelgids voor jonge bewoners tussen de 15 en 24 jaar oud. In de gids staat informatie over waar de jongeren terecht kunnen met vragen en problemen en interviews met jonge bewoners.

Weg uit Babylon

Weg uit babylon

In een tijd waarin verschillende culturen steeds meer met elkaar te maken hebben, ligt miscommunicatie op de loer. Met deze bundel wil Kosmopolis, platform voor culturele dialoog, de verstarring en polarisatie in de samenleving tegengaan.

Wie is je vader? Wie is je moeder?

mikado_vader_moeder

Wie is je vader? Wie is je moeder? verwijst naar de methode die AMC de Meren ontwikkelde om interculturele competenties bij hulpverleners inzichtelijk, bespreekbaar en overdraagbaar te maken.

De Tilburgse onderwijsbenadering

utilburg_featured

De Tilburgse onderwijsbenadering geeft de universiteit haar visie op de grondslag en het karakter van het academische onderwijs zoals zij dat voorstaat.

Familie, een bron van verhalen

Familieverhalen

Hoe breng jij je familiegeschiedenis in kaart? Duik je geboorte- en trouwakten op in het archief voor een uitgebreide stamboom? Of graaf je dieper en ga je op zoek naar de verhalen achter smakelijke anekdotes over de tijd waarin je voorouders leefden?

Interviewen

Interviewen-e1501065169710

Zoveel typen mensen, zoveel typen interviewers. De staccatostijl van Matthijs van Nieuwkerk lokt weer heel andere antwoorden uit dan de meer confronterende stijl van Coen Verbraak. Wat voor een type interviewer ben je zelf? Hoe laat je iemand dingen zeggen die hij of zij nog niet eerder heeft gezegd? Durf je stiltes te laten vallen tijdens het gesprek?

Nieuwsberichten schrijven

Nieuwsberichten schrijven

Het lijkt simpel een nieuwsbericht te schrijven van 150 woorden, met een kop en een staart. Maar het is een ambacht waar je een nieuwsneus voor nodig hebt, een puntige pen en het vermogen uit een brij van informatie het belangrijkste nieuws te filteren. Het goede nieuws is: dat kun je leren!

Reportage schrijven

Cursus reportage schrijven

Een goede reportage is lekker om te lezen, maar zeker niet eenvoudig om te maken. Wil je zo leren schrijven dat de lezer het gevoel heeft er zelf bij te zijn? Volg dan in vier bijeenkomsten deze basiscursus reportage.

Vaste Route: Manon Duintjer

Manon

Klankschaalsessies, yoga, macrobiotisch eten en het aanbidden van hindoeïstische goden: in de jaren zeventig raakte
Amsterdam in de ban van oosterse spiritualiteit. Manon Duintjer maakte al jong kennis met deze betoverende wereld door haar
vader, die er volledig in weg dwaalde.

Vaste Route: Willie Wartaal

Willie!

Vijf kilometer lopen met een herstellende enkel. Olivier Locadia (36), beter bekend als Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig, doet het gewoon. Het is alweer een half jaar geleden dat hij van een podium donderde bij Kingsland Twente. Maar de rapper wil per se zijn nachtelijke uitgaansroute teruglopen, net als vroeger.

Vaste Route: Akwasi Frimpong

akwasi!

Trots droeg de Ghanese Nederlander Akwasi Frimpong (32) de vlag van zijn geboorteland door het stadion van Pyeongchang. Hij was de eerste atleet in de geschiedenis van Ghana die zich kwalificeerde met skeleton, de oudste sleesport op de Winterspelen. Samen met hem gaan we 23 jaar terug in de tijd, naar de plek waar zijn Olympische droom groeide.

Vaste Route: Ellen Dikker

Ellen

Cabaretière, columniste en voetbalmoeder Ellen Dikker tourt met haar vijfde soloprogramma Buitenspel door het land. Een voorstelling over winnen en verliezen en de roep om erkenning. Hoe heeft zij haar plek in de theaterwereld veroverd? Wij wandelen terug in de tijd langs de Amsterdamse podia die ze beklommen heeft.

Vaste Route: Hagar Peeters

hagar peters!

Voor haar debuutroman reconstrueerde de Amsterdamse schrijfster en dichteres Hagar Peeters de vergeten geschiedenis van Malva, de gehandicapte dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Voor Ons Amsterdam gaat Katja Kreukels met Peeters terug naar haar eigen prille jeugd in Amsterdam-Oost.

Vaste Route: Said Bensellam

Said

Hij blijft maar zwaaien vanaf zijn scooter. Naar de dame van de bloemenstal, de bouwvakkers, een kale man die uit een sportzaak stapt, een wat jongere scooterrijder aan de andere kant van het kruispunt.

Vaste Route: Yoeri Albrecht

Yoeri

“De Amsterdamse grachtengordel is een briljant kunstwerk.” Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, zegt het zonder enige aarzeling. Hij voelt zich bevoorrecht dat hij al acht jaar aan de Herengracht mag wonen, samen met zijn Italiaanse vrouw en drie kinderen. We volgen deze moderne heer van zijn gracht naar zijn vrijplaats aan het Leidseplein.

Vaste Route: Anna Enquist

Anna

Een cultuurschok was het, toen Anna Enquist in 1976 van het Haags naar het Amsterdams conservatorium verhuisde. “Ouderwetse armoe” trof ze aan achter de hermetische gevel in de Bachstraat, waar streng aan het klassieke onderwijs werd vastgehouden.

Vaste Route: Guus Luijters

Guus

De Amsterdamse schrijver en dichter Guus Luijters neemt ons mee op kroegentocht over de Wallen. Naar de cafés waar hij van zijn eindexamen tot aan zijn eerste baan vol overgave heeft gedronken.

Vaste Route: Noraly Beyer

Norali

Wie wil er nou in het ‘afvoerputje van Nederland’ wonen? Noraly Beyer, tegenwoordig een ambassadeur van de Bijlmermeer, wilde dat zeker niet. Goedbedoelde adviezen om in Zuidoost de ruimte op te zoeken sloeg ze in eerste instantie in de wind, vertelt ze als we elkaar treffen onder de olifantspoten van station Bijlmer-ArenA.

Vaste Route: Robert Vuijsje

Robert Vuijsje crop

De Amsterdamse schrijver Robert Vuijsje verhuisde drie jaar geleden van Oud-Zuid, waar hij opgroeide, naar Buitenveldert, aan de rand van de stad. “Ik lig niet in coma in een buitenwijk”, benadrukt hij. “Maar voor mijn eigen gemoedsrust zeg ik tegen mezelf dat ik nog steeds in Amsterdam Zuid woon.” Hij neemt ons vandaag mee van de rand naar zijn wortels.

Mijn vader was priester

 ‘Mijn vader in zo’n zwarte toog? Opgegroeid in een klooster? Mijn vader die het lichaam van Christus uitreikt? Dit moest wel over iemand anders gaan. Er was een familiegeheim aan mij geopenbaard waarvan de betekenis langzaam tot me begon door te dringen. Zonder zijn overstap van het geestelijke naar het wereldse leven was ik er nooit geweest.’

Dat mijn vader een beetje anders was, heb ik altijd al geweten, maar dat hij priester was geweest, had ik nooit vermoed. Dat was zo’n ander leven, zo ver weg van het onze. Een leven waarin je niet mocht trouwen of kinderen mocht krijgen. Zijn vader, mijn opa, voelde zich ook geroepen om priester te worden, maar moest de hogere priesterstudie noodgedwongen stopzetten vanwege zijn gezondheid. Dat ik ooit geboren ben en mijn broer Paul zou je met de kennis van nu een Godswonder kunnen noemen.

 Mijn vader was priester is in 2019 uitgekomen bij Querido

Meer weten over waar ik te horen en zien ben? Bezoek: Mijn vader was priester