Mijn vader was priester

‘Mijn vader in zo’n zwarte toog? Opgegroeid in een klooster? Mijn vader die het lichaam van Christus uitreikt? Dit moest wel over iemand anders gaan. Er was een familiegeheim aan mij geopenbaard waarvan de betekenis langzaam tot me begon door te dringen. Zonder zijn overstap van het geestelijke naar het wereldse leven was ik er nooit geweest.’

In Mijn vader was priester gaat Katja Kreukels op zoek naar het priesterverleden van haar vader. Ze reist terug naar de tijd toen 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en vertelt het verhaal van de oudste zoon die in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt.

Ze trekt langs kloosters en kerken, gaat op bezoek bij de laatste paters, vliegt met haar vader naar IJsland, waar hij missionaris was, en verzamelt de brokstukken van de oude zuil.

Over Mijn vader was priester:

‘Er waren dus ook goede priesters, leert dit oprechte en transparante portret van een uitgetreden vader.’ Jos Palm

‘Verrassend, meeslepend, vol mooie details. Ik leerde een andere wereld kennen: die van het Rijke Roomse Leven, nog maar een halve eeuw geleden.’ Jaap Cohen

Wat gebeurt er als een jonge vrouw ontdekt dat haar vader nog een ander leven heeft geleid vóór hij haar moeder leerde kennen; een leven als kloosterling, priester en missionaris? En als die jonge vrouw dan ook nog journalist is. Dan begint er een speurtocht naar een onbekende, exotische wereld. Dit boek van Katja Kreukels is het fascinerende verslag van die speurtocht, geschreven met vaardige hand en onbevangen hart.’ Peter Nissen

In mei 2019 komt Mijn vader was priester uit bij Querido!

Querido Voorjaar 2019 Mijn vader was priester

 

Dit bericht was geplaatst inBoek, Uitgelicht and tagged . Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.