Meeloopdag

Studenten verkopen niet alleen maar mooie praatjes, zoals docenten, maar vertellen hoe het écht is, zo luidt de gedachte van veel scholieren. Daarom is de meeloopdag in het leven geroepen. 5-havo-leerlingen lopen een dag mee met een student om ingewijd te worden in de wereld van hoorcolleges, studiepunten en dikke boeken. Een terugblik.

Een beetje gespannen waren ze wel. Voor die meeloopdag bij HBO Rechten. Wisten zij veel wat ze te wachten stond. De twee 5-havo-leerlingen dachten dat ze op een “héél andere planeet” terecht zouden komen. Een college volgen in de Oudemannenhuispoort is natuurlijk heel wat anders dan een les op het voor hen zo vertrouwde Amsterdamse Berlage Lyceum.

Toch ziet Teodora Kasabora (19) er niet bepaald schuchter uit. Ze komt binnenwandelen gestoken in een zwart leren jasje met een scooterhelm onder een arm geklemd. Ze draagt een spijkerbroek met opgerolde pijpen en heeft wel een uitstraling van ‘mij maak je niks wijs’. Ze vertelt dat ze drie jaar geleden van Bulgarije naar Nederland verhuisde. “Mijn kinderdroom was altijd modeontwerper worden. Maar daar moet je véél talent voor hebben. Het is moeilijk om werk in te vinden.” Nuchter. “Ik wil liever serieus bezig zijn en gewoon na mijn studie weten wat mijn beroep is. Met rechten kun je veel kanten op.”
Als haar vriendin en klasgenoot Rachael Touwnaar (18) plaatsneemt aan tafel voor het interview valt op dat haar roze oorringen precies passen bij haar roze truitje en puntlaarzen. De dames weten zich te presenteren. Haar motivatie om mee te lopen met een studiedag rechten was minder concreet. “Mij leek rechten wel leuk. Maar de pabo ook. Of iets met administratie. Ik weet het gewoon nog niet zo goed”, lacht ze verlegen.

Meetingpoint

26 november 2004 was de grote dag. De eerstejaars student Gülhan Dulkadir (20), hun gids, troffen ze op het meetingpoint van Amsterdam centraal. De student scheelt slechts een jaar met de scholieren. Máár met haar groene wikkelvest en zwarte koltrui heeft ze al een iets oudere uitstraling. Wat een jaar studeren al niet met je kan doen… Studiepunten vormden haar motivatie om de dames te begeleiden die dag. “Ik had er verder niet echt over nagedacht. Ik had ook geen idee hoe het zou lopen.”
Ze koos de meest volle dag uit haar rooster … om Teodora en Rachael een kijkje in de juridische keuken te geven. “We zijn in de ochtend naar het college management en organisatie geweest in de Oudemannenhuispoort en in de middag naar de werkgroepen Nederlands en Communicatievaardigheden in het Wibauthuis.”

Wachten

Hoezo een vol rooster? Voor de havo-5 leerlingen die gewend zijn aan een dichtgetimmerd programma was het vreemd om twee tussenuren te hebben. Ze hadden veel meer een gewone schooldag verwacht. Teodora: “We moesten veel wachten.” Rachael: “En tóch ben je de hele dag bezig. We waren om half 5 pas klaar.” Een andere ontdekking was dat de meeste vakken die dag niet direct met rechten te maken hadden. Teodora: “Ik had wel gehoopt dat we zo’n oefenrechtbank zouden meemaken, net als tijdens de open dag die ik heb bezocht.” Rachael: “Of een vak als strafrecht.”
Maar vertellen ze allebei enthousiast; Gülhan heeft dat gemis wel gecompenseerd door veel over de studie te vertellen en haar verslagen van strafrecht te laten lezen. “Het verbaasde me”, lacht Gülhan, “dat ik meer weet over de studie dan ik zelf had gedacht. En het zijn ook hele leuke meiden.” Teodora: “Gülhan is een doorzetter. Dat vind ik leuk aan haar. Ze is van mavo, mbo op het hbo terecht gekomen. Volgens mij vindt ze leren leuk.”

Microfoon

De meeloop-dames hoeven niet lang na te denken om aan te geven wat ze het meest vreemd of gek aan zo’n hogeschool vinden. Rachael: “De lessen zijn twee keer zo lang. 90 minuten”, flapt ze er bijna verontwaardigd uit. Teodora: “En die boeken voor je eerste jaar zijn super dik. Het zijn net bakstenen.” Rachael: “Of die docent dan in die grote zaal. Die sprak door een microfoon!”
Maar vertellen ze aangenaam verrast. De studenten waren minder exotisch dan gedacht. Teodora: “Ik dacht studenten zijn ouder en werken serieus. Wij twijfelen nog. Zij hebben die keuze al gemaakt voor de rest van hun leven. Maar ze maken grappen en gooien met papiertjes. Dat viel me heel erg mee. Ze hebben gewoon lol. Het zijn eigenlijk net mensen”

Vastberaden

Terugblikkend concluderen de meiden dat de meeloopdag ze aan het denken heeft gezet. Teodora weet nu zeker dat zij na de havo HBO rechten gaat doen. “Ik kan de dag niet in stukjes knippen. Voor mij was de hele meeloopdag de moeite waard. De manier van les krijgen sprak me ook erg aan. In kleine groepjes discussiëren met elkaar. Veel nabespreken.” Rachael weet zeker dat ze de studie absoluut niet wil doen. “Ik vond het gezellig met z’n drieën. Maar de dag vond ik lang en saai. De vakken spraken me ook niet aan. Ik ga nu wel serieus overwegen of ik toch niet naar de pabo moet gaan. Maar ik weet het nog niet zeker. Ik vind het erg moeilijk om te kiezen.” Teodora klinkt vastberaden over haar toekomst. “Ik wil zo snel mogelijk alles bereiken. Na HBO rechten ga ik door naar de UvA. Ik weet het zeker. Ik word advocaat.”

Dit bericht was geplaatst inGeen categorie. Bookmark the permalink. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.